ΒΟΡΔΙΓΑΛΕΙΟΣ ΠΟΛΤΟΣ - Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ

Ο βορδιγάλειος πολτός (ή αλλιώς γαλαζόπετρα με ασβέστη), είναι ένα χαλκούχο φάρμακο, που χρησιμοποιείτε κυρίως τον χειμώνα προληπτικά, για να εμποδίσουμε την προσβολή των φυτών από διάφορους μύκητες, αλλά και θεραπευτικά για να καταπολεμήσουμε διάφορες ασθένειες, που οφείλονται σε αυτούς, ή σε βακτηρίδια. Δεν έχει διασυστηματική δράση που σημαίνει ότι με ένα καλό πλύσιμο μετά την συγκομιδή των προιόντων μπορούμε να τα καταναλώσουμε χωρίς κανένα φόβο και είναι από τα ελάχιστα μυκητοκτόνα με αυτή την ιδιοτητα. Χρησιμοποιείται και στην βιολογική γεωργία με συγκεκριμένη δοσολογία γιατί υπερβάση της δοσολογίας αυτής σκοτώνει τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εδαφούς και μειώνει την χουμοποιήση της οργανικής ουσίας. Ειναι πολύ αποτελεσματικός για καταπολέμηση μυκήτων με διαφυλλικούς ψεκασμούς και χρησιμοποιείται επίσης σε μικρά σπορόφυτα λαχανικών.
Ο βορδιγάλειος πολτός χρησιμοποιείτε συνήθως με δύο τρόπους:
α) Με ψεκασμούς καλύψεως των φύλλων και κλαδιών (βορδιγάλειος πολτός σε υγρή μορφή).
β) Με επάλειψη μεγάλων τομών κλαδέματος και πληγών ή και του κορμού του δέντρου προληπτικά (βορδιγάλειος πολτός σε μορφή πάστας).
Παρακάτω αναφέρεται η χρήση του σε κάποιες βασικές καλλιέργειες.

1) Αμπέλι. Στο αμπέλι η χρήση του βορδιγάλειου στοχεύει στην καταπολέμηση του περονόσπορου (Plasmopara viticola), της ανθράκωσης αλλά και για την προστασία των πρέμνων από την ίσκα και άλλες ασθένειες του ξύλου. Στους ανοιξιάτικους ψεκασμούς κατά του περονόσπορου η χρήση του θα πρέπει να ξεκινήσει αφού οι νέοι βλαστοί αποκτήσουν μήκος τουλάχιστον 10 cm διότι ο χαλκός επιβραδύνει την βλαστική ανάπτυξη. Εάν πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα κατά του περονόσπορου πιο νωρίς, τότε συνιστάται να χρησιμοποιηθεί κάποιο άλλο κατάλληλο μή χαλκούχο σκεύασμα με έγκριση για το αμπέλι (πχ Antracol-Combi). Η προσθήκη προσκολλητικού ή άλλης διαβρεκτικής ουσίας στο μίγμα αυξάνει την αποτελεσματικότητα του ψεκασμού. Συνιστώνται να γίνονται 4 επεμβάσεις. Η πρώτη μόλις οι βλαστοί ακοκτήσουν μήκος 10 cm, η δεύτερη επανάληψη μετά από 10 ημέρες, η επόμενη λίγο πριν την άνθηση και η τελευταία αμέσως μετά την γονιμοποίηση. Εφόσον χρειαστεί και άλλη επέμβαση κατά του περονόσπορου ή άλλης ασθένειας στο αμπέλι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί άλλο μη χαλκούχο σκεύασμα.
Για την προστασία των πρέμνων από την ίσκα αλλά και άλλες ασθένειες του ξύλου συνιστάται ο ψεκασμός των φυτών να γίνεται αμέσως μετά το χειμερινό κλάδεμα όταν το αμπέλι είναι ακόμα σε λήθαργο. Κατά την επέμβαση αυτή θα πρέπει να έχουμε καλή κάλυψη όλου του ξύλου και ιδιαίτερα των τομών του κλαδέματος με βορδιγάλειο πολτό. Επίσης ψεκασμό με βορδιγάλειο συνιστάται και μετά από χαλαζόπτωση για την απολύμανση και προστασία των πληγών που θα δημιουργηθούν.


Ο Περονόσπορος της ντομάτας

2) Πατάτα. Στην πατάτα χρησιμοποιούμε τον βορδιγάλειο πολτό για την προστασία των φυτών από τον περονόσπορο (Phytophthora infestans). Οι ψεκασμοί αρχίζουν αφού τα φυτά αποκτήσουν ύψος 15-20 cm και επαναλαμβάνονται ανά 10-15 περίπου ημέρες. Συνίσταται μέχρι 4 επεμβάσεις ανά καλλιεργητική περίοδο για να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα.


Καλλιέργεια πατάτας

3) Ροδακινιά, Βερυκοκιά, Αμυγδαλιά. Στην ροδακινιά, βερυκοκιά και την αμυγδαλιά, με βορδιγάλειο πολτό ψεκάζουμε, για την καταπολέμηση του κορύνεου, του εξώασκου και της φαιάς σήψης, δύο φορές σε διάστημα 20 ημερών κατά την περίοδο του χειμώνα και πριν την έναρξη της διόγκωσης των οφθαλμών.


Βερικοκιά, καλλιέργεια
Αμυγδαλιά - ιδιότητες και θεραπευτικές χρήσεις

4) Μηλιά και Αχλαδιά. Για την καταπολέμηση του βακτηριακού καψίματος σε μηλιές και αχλαδιές συνιστάται η εφαρμογή ενός ψεκασμού με βορδιγάλειο πολτό αμέσως μετά την πτώση των φύλλων, επανάληψη μετά από 15-20 μέρες και τρίτος ψεκασμός στο στάδιο της πράσινης κορυφής επιλεχτικά μόνο στα μολυσμένα δέντρα. Επίσης έχει πολύ καλά αποτελέσματα κατά του φουσικλάδιου.

5)Ελιά. Στην ελιά έχει βρεθεί πως η χρήση του βορδιγάλειου πολτού και γενικά των χαλκούχων σκευασμάτων είναι πολύ αποτελεσματική για την καταπολέμηση του κυκλοκόνιου, γλιοσπόριου και της καρκίνωσης. Συνιστάται η εφαρμογή ενός ψεκασμού με βορδιγάλειο πολτό στις αρχές του Φθινοπώρου πριν την έναρξη των βροχών (την χρονιά που δεν έχουμε παραγωγή) και ένας δεύτερος μετά το κλάδεμα στο τέλος του Χειμώνα με αρχές της Ανοιξης.

6) Εσπεριδοειδή (Λεμονιά, Πορτοκαλία, κλπ). Στα ξυνά ο βοργιγάλειος προστατεύει τα φυτά από την κορυφοξύρα (Phoma tracheiphila) και από τις προσβολες των κλαδίσκων και καρπών από το μύκητα Pseudomonas syningae. Συστήνονται 2 ψεκασμοί, Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Εάν τα δέντρα μας έχουν καρπούς τότε η συγκομιδή γίνεται 7-10 μέρες μετά από κάθε ψεκασμό.


Τα εσπεριδοειδή και η διαχείμασή τους

7) Τομάτα, Πιπεριά. Προστατεύει και καταπολεμά τον περονόσπορο, σεπτωρίαση, ανθράκωση και βακτηριακή κηλίδωση.


  Καλλιέργεια ντομάτας

8) Καλλωπιστικά φυτά. Ο βορδιγάλειος πολτός και γενικά τα χαλκούχα σκευάσματα χρησιμοποιούνται κάθε χειμώνα σε πολλά καλλωπιστικά φυτά, φυλλοβόλα ή αειθαλή για την προστασία απο περονοσπορο, σεπτωρίαση και φυτόφθορα. Οι ψεκασμοί μπορούν να γίνουν προληπτικά ή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Σε γεωπονικά καταστήματα διατίθονται σκευάσματα βορδιγάλειου πολτού σε διάφορες συσκευασίες τα οποία τα διαλύουμε σε νερό και είναι έτοιμα για χρήση καθώς επίσης και άλλα χαλκούχα σκευάσματα. Προσοχή όμως γιατί σε συνδιάζεται με άλλα φυτοφάρμακα και δεν πρέπει να υπερβαίνουμε τις συνιστώμενες δόσεις.


Περισσότερες πληροφορίες: