Τετράνυχος στα φυτά μας πως θα τον αντιμετωπίσουμεΟ τετράνυχος είναι ακάρεο , ένα πολύ μικρό αραχνάκι το οποίο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού με την ζέστη μας δημιουργεί πολλά προβλήματα στα φυτά μας , ακόμα και ως την ολική πτώση των φύλλων.

Είναι συνήθως κοκκινοπορτοκαλί χρώματος και βρίσκεται στην πάνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων.


Εκεί απορροφά τους χυμούς των φυτών και έτσι δημιουργεί
το καρούλιασμα και αποχρωματισμό των φύλλων.

Όταν δεν βοηθήσουμε το φυτό ο πληθυσμός του τετράνυχου αυξάνεται αρκετά και δημιουργεί και ιστό. Θα πρέπει να καταπολεμήσουμε τον τετράνυχο πριν αυξηθεί ο πληθυσμός τους. Αυτό μπορεί να γίνει αρχικά με φυσικούς τρόπους αλλά αν δεν δούμε αποτέλεσμα στην συνέχεια με χημική αντιμετώπιση.

Στους φυσικούς τρόπους περιλαμβάνεται και η πασχαλίτσα. Άλλος τρόπος είναι ο ψεκασμός με διάλυμα νερού , σκόρδου και καυτερής πιπεριάς.

Σε 1 λίτρο νερό βάζουμε 6 σκελίδες σκόρδο και 2 μικρές καυτερές πιπεριές σε μπλέντερ.

Αφήνουμε 2 μέρες το μείγμα και μετά το σουρώνουμε και ψεκάζουμε τα φυτά κάθε εβδομάδα με τουλάχιστον 3-4 επαναλήψεις. Άλλος τρόπος είναι το ψέκασμα με σκέτο νερό υπό πίεση αρκετά συχνά και πάντα κατά την διάρκεια της νύχτας.

Όμως σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει το φυτό μας να είναι δυνατό στην πίεση νερού για παράδειγμα να έχει ξυλοποιημένους βλαστούς αλλά και να είναι και φυτό το οποίο να μην είναι εύκολο στην προσβολή από μύκητες.

Σε περίπτωση που δεν έχουμε αποτέλεσμα με τους παραπάνω τρόπους θα πρέπει δυστυχώς να ξεκινήσουμε την χημική καταπολέμηση.http://fytosymvoules.blogspot.gr/